Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina z duszoną kapustą

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • ½ szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki nasion kminku
  • ¼ szkl oliwy z oliwek
  • łyżka sproszkowanej papryki
  • cebula
  • ½ główki białej kapusty
  • ½ szkl białego octu winnego
  • 1 szkl zimnej wody
  • sól
  • ½ szkl kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:
Do miski wrzucić mięso pokrojone w kostkę, dodać mąkę oraz kminek.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na patelnie rozgrzanym oleju.
Smażyć pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas potrząsając patelnią.
Po tym czasie dodać paprykę oraz cebulę pokrojona w plasterki.
Smażyć kilka minut po czym dodać jeszcze poszatkowaną kapustę, puree pomidorowe, ocet oraz wodę.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny.
Pod koniec gotowania wymieszać ze śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *