Wigilijny barszcz czerwony Judyty
Wigilijny barszcz czerwony Judyty 0 out of 5 based on 0 voters.
Jak święta to barszcz czerwony, którego nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, pietruszki, marchewki oraz suszonych grzybów.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka majeranku
- garść suszonych grzybów
- 2 l wody
- sól

Sposób wykonania:
-
Grzyby przełożyć do miseczki i zalać je wodą.Odstawić najlepiej na całą noc.Następnego dnia przelać grzyby do garnka razem z wodą w której się moczyły.Gotować około 1 godziny.Po tym czasie grzyby odcedzić a do wywaru wlać 2 l wody.Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić po czym dodać do grzybowego wywaru.Wrzucić jeszcze obrane i pokojone buraki oraz całą cebulę wcześniej podpaloną trochę na ogniu.Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw.Wówczas barszcz przecedzić i dodać do niego pokrojone grzybki.Doprawić do smaku sokiem z cebuli, majerankiem oraz solą.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Barszcz Czewony
- Opublikowano: wtorek, 22, grudzień 2015 04:51
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa