Wigilijny barszcz Marii
Wigilijny barszcz Marii0 out of 5 based on 0 voters.
Jeśli święta Bożego Narodzenia to nie może zabraknąć na naszych stołach aromatycznego czerwonego barszczu. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, marchewki, majeranku.
Składniki:
- 2l wody
- 1/2 kg buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek startego selera
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Buraki ułożyć na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika i upiec po czym obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć buraki do garnka.Dodać obrane marchewki, pietruszkę i seler starte na tarce.Zalać całość wodą.Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i majeranek.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.Wówczas przecedzić wywar.Doprawić go do smaku sokiem z cytryny, majerankiem, solą, pieprzem i cukrem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Barszcz Czewony
- Opublikowano: piątek, 06, grudzień 2019 16:54
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa