Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny barszcz Kacpra

Na świątecznym stole nie może zabraknąć wigilijnego barszczu. Aby go wykonać potrzebujesz: buraków, czosnku, zakwasu, przypraw. 
 

Składniki:

  • 10 średniej wielkości buraków
  • 1 szkl zakwasu z buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 4 cebule
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrane buraki pokroić na plastry i przełożyć je do garnka.
    Obraną cebulę pokroić na połówki i wrzucić do buraków.
    Dodać jeszcze obrany czosnek oraz ocet jabłkowy.
    Zalać całość wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny.
    Po tym czasie barszcz przecedzić.
    Dodać do niego zakwas buraczany, ziarenka pieprzu, liść laury i goździki.
    Gotować jeszcze około 15 minut.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *