Na świątecznym stole nie może zabraknąć wigilijnego barszczu. Aby go wykonać potrzebujesz: buraków, czosnku, zakwasu, przypraw.
Składniki:
- 10 średniej wielkości buraków
- 1 szkl zakwasu z buraków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 goździki
- 4 cebule
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrane buraki pokroić na plastry i przełożyć je do garnka.Obraną cebulę pokroić na połówki i wrzucić do buraków.Dodać jeszcze obrany czosnek oraz ocet jabłkowy.Zalać całość wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny.Po tym czasie barszcz przecedzić.Dodać do niego zakwas buraczany, ziarenka pieprzu, liść laury i goździki.Gotować jeszcze około 15 minut.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4