• 2,5 litra świeżych małży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego
  • 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka drobno posiekanych listków bazylii
  • kawałek skórki cytrynowej
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Małże dokładnie wyszorować, otwarte odrzucić. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebule, zeszklić. Dodać seler, czosnek, odrobinę pieprzu, smażyć przez 2 minuty. Dodać wino i po kilku minutach gotowania dodać sok pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, dodać skórkę cytrynową, majeranek, bazylię, gotować powoli aż seler zmięknie. Do tak przygotowanej bazy dodać małże, przykryć i gotować mieszając aż małże się otworzą Te których muszle pozostaną zamknięte odrzucić. Całość doprawić solą i pieprzem, posypać pietruszką i podawać. Można też przed podaniem usunąć połówki muszli bez mięsa.

 

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi