Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina po węgiersku

Składniki:

  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ szkl mąki pszennej
  • 6 kotletów z łopatki
  • 4 łyżki masła
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sproszkowanej papryki
  • drobiowa kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wrzątku
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • łyżka suszonego koperku

Sposób wykonania:
Kotlety obtoczyć w mące wymieszanej z solą oraz pieprzem.
Następnie obsmażyć je na patelni z rozgrzanym masłem po 5 minut z każdej strony.
Po tym czasie kotlety wyjąć  a na patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek.
Gdy się zeszklą dodać paprykę i wlać bulion.
Dokładnie wymieszać i ponownie włożyć kotlety.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę oraz posiekany koperek i gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *