Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina douszna z kawałkami warzyw

Składniki:

  • 50 dag łopatki
  • 3 cebule
  • 1 włoszczyzna
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżki starego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta majeranku
  • szczypta ziela angielskiego
  • szczypta imbiru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w cienkie paski, które oprószyć papryką oraz mąką po czym obsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Następnie gdy mięso się podsmaży przełożyć je do garnka, podlać go gorącą wodą i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz imbirem.
    Pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
    W między czasie warzywa drobno pokroić i wrzucić do mięsa, podlewając jeszcze raz odrobiną wody oraz pozostałą oliwą.
    Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ziołami.
    Trzymać na ogniu ostatnie 30 min.
    Przed podaniem posypać startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *