Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocny żurek Bożeny

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć świątecznego żurku. Aby go wykonać będziesz potrzebować: kiełbasy, zakwasu, jajek i ziemniaków. 
 

Składniki:

  • 100 g kiełbasy 
  • 1 butelka zakwasu z mąki żytniej
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 grzybek suszony
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  •  4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 
  • cukier 
 

Sposób wykonania:

  1. Kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć je na patelni.
    W między czasie do garnka przelać bulion.
    Zagotować go po czym wrzucić podsmażoną kiełbasę. 
    Dodać jeszcze suszony grzybek oraz obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Wrzucić jeszcze listek laurowy oraz ziele angielskie.
    Trzymać na ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie dodać majeranek, obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, chrzan, cukier i sok z cytryny.
    Na sam koniec wlać zakwas i dokładnie wymieszać.
    Podgrzać, ale nie gotować.
    Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *