Wielkanocny żurek Bożeny
Wielkanocny żurek Bożeny0 out of 5 based on 0 voters.
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć świątecznego żurku. Aby go wykonać będziesz potrzebować: kiełbasy, zakwasu, jajek i ziemniaków.
Składniki:
- 100 g kiełbasy
- 1 butelka zakwasu z mąki żytniej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 grzybek suszony
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 1 łyżki majeranku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier

Sposób wykonania:
-
Kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć je na patelni.W między czasie do garnka przelać bulion.Zagotować go po czym wrzucić podsmażoną kiełbasę.Dodać jeszcze suszony grzybek oraz obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.Wrzucić jeszcze listek laurowy oraz ziele angielskie.Trzymać na ogniu około 20 minut.Po tym czasie dodać majeranek, obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, chrzan, cukier i sok z cytryny.Na sam koniec wlać zakwas i dokładnie wymieszać.Podgrzać, ale nie gotować.Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Żurek
- Opublikowano: niedziela, 01, kwiecień 2018 18:52
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa