Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocny krąg warzywny

Składniki:

  4 jaja ugotowane na twardo

  4 – 5 marchewek

  kilka łodyg selera naciowego

  50 dag brokułów (mogą być mrożone)

  3 kostki bulionu warzywnego

  puszka szparagów

Sos:

  szklanka jogurtu naturalnego

  2 łyżki twarożku homogenizowanego

  2 łyżki oliwy z oliwek

  3 – 4 ząbki czosnku

  10 dag kiełków sojowych

  sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:

Szparagi wyjąć z puszki i osączyć. Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części.

Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka. Marchewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować. Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu.

W środku ułożyć połówki jaj. Przygotować dip (sos do maczania). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliwą i jogurtem. Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu.

Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek. Każdy powinien dostać osobną miseczkę z sosem.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *