Węgorz duszony w pomidorach

31173
com_content.article
(Oddano 1 głosów z średnią 5.00 z 5)
Węgorz duszony w pomidorach5.00 out of 5 based on 1 voters.


Składniki:


  • 2 kg oskórowanego węgorza
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i rozmarynu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Węgorza pokroić w 8 cm kawałki. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę i posiekany czosnek, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać natkę pietruszki i rozmaryn, chwilę smażyć, dodać węgorza, oprószyć tartą bułką. Smażyć na małym ogniu mieszając aż węgorz zacznie się rumienić. Dodać ocet i białe wino, dusić aż sos się zredukuje, dodać pomidory, przyprawić i mieszając dusić jeszcze kilka minut. Podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi