Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Vinaigrette ze śledzia

Skład:

  • 2 filety śledziowe
  • 3 ugotowane w łupinach ziemniaki
  • 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli
  • 2-3 ugotowane buraki
  • 3 jaja na twardo
  • 2 ogórki kwaszone
  • kilka grzybów marynowanych i korniszonów
  • 2 cebule
  • sok z 2 cytryn
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przyrządzenia:
Filety opłukać, pokroić w cienkie paski lub kostkę i skropić cytryną. Ugotowane ziemniaki i buraczki obrać, pokroić w drobna kostkę. Jaja posiekać. Ogórki pokroić w cienkie paski.
Obraną, opłukaną cebulę, grzybki i korniszony drobno posiekać. Układać na długim półmisku
wszystkie składniki , każdy oddzielnie, pasmami, jeden obok drugiego; ziemniaki i filety obsypać obficie szczypiorkiem, a warzywa – solą i pieprzem. Udekorować ozdobnie pokrojona marchewką i jarmużem. Polać całość sosem utartym z surowych żółtek, musztardy i oliwy, przyprawionym do smaku solą i cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *