Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka w ziołach

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki posiekanych, aromatycznych ziół
  • bulin drobiowy
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Udka kurczaka umyć, osuszyć. Czosnek obrać, pokroić w grube plasterki. Używając ostrego noża nacinać skórę udek, do powstałego otworu wciskać plasterki czosnku. Tak przygotowane porcje mięsa posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem, obsypać obficie ziołami. Udka ułożyć na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Mięso piec przez 45 minut kilkakrotnie obracając i polewając bulionem drobiowym. Upieczone porcje mięsa ułożyć na półmisku, polać sosem powstałym podczas pieczenia, udekorować zieleniną.. Jeśli ktoś lubi może sos zagęścić mąką.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *