Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tilapia z sosem majonezowo czosnkowym

Składniki:

  • 5 filetów z tilapii (karpia, flądry, amura)
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, biały pieprz
  • olej

Marynata:

  • sok z 1 cytryny
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina

Sos:

  • 1 szklanka majonezu
  • 6 drobniutko posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • biały pieprz


Sposób przyrządzenia:

Wino wymieszać z sokiem cytrynowym. Rybę umyć, zalać marynatą, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce, odlać marynatę, rybę dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące, skleconych jajkach i panierować tartej bułce wymieszanej z posiekaną natką pietruszki. Na patelni rozgrzać mocno olej, smażyć rybę na złoty kolor. W międzyczasie przygotować sos miksując wszystkie składniki. Usmażoną rybę wykładać na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z młodymi, pieczonymi ziemniaczkami i dodatkiem przyrządzonego sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *