Składniki:
1 grejpfrut lub duże jabłko
dorodne truskawki
galaretka porzeczkowa
listki mięty
cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Z grejpfruta lub jabłka ściąć nożem wierzchołek aby można go było pewnie ustawić. Truskawki wypłukać, osuszyć, usunąć szypułkę. Przygotować galaretkę porzeczkową rozcieńczając ją połową wody podanej w przepisie. Każdą truskawkę nabijać na wykałaczkę. Trzymając za koniec wykałaczki zanurzać w chłodnej już galaretce, pozwolić aby obciekł jej nadmiar, nabić listek mięty i tak przygotowaną truskawki umieszczać koliście na grejpfrucie czy tez jabłku. Gdy „jeż” jest gotowy oprószyć go cukrem pudrem przesiewanym przez gęste sitko. Podawać schłodzone gdy stężeje galaretka pokrywająca truskawki.