Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Truskawkowy jeż

Składniki:
1 grejpfrut lub duże jabłko
dorodne truskawki
galaretka porzeczkowa
listki mięty
cukier puder

Sposób przyrządzenia:
Z grejpfruta lub jabłka ściąć nożem wierzchołek aby można go było pewnie ustawić. Truskawki wypłukać, osuszyć, usunąć szypułkę. Przygotować galaretkę porzeczkową  rozcieńczając ją połową wody podanej w przepisie. Każdą truskawkę nabijać na wykałaczkę. Trzymając za koniec wykałaczki zanurzać w chłodnej już galaretce, pozwolić aby obciekł jej nadmiar, nabić listek mięty i tak przygotowaną truskawki umieszczać koliście na grejpfrucie czy tez jabłku. Gdy „jeż” jest gotowy oprószyć go cukrem pudrem przesiewanym przez gęste sitko. Podawać schłodzone gdy stężeje galaretka pokrywająca truskawki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *