Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki sernikowe Basi

Naleśniki:

  • 25 dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • sól do smaku

Farsz:

  • 10 dkg rodzynek
  • 20 dkg tłustego twarogu
  • ½ szklanki jogurtu
  • 5 dkg suszonych moreli pokrojonych drobno
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier puder do smaku


Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec. Składniki farszu dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na przygotowane wcześniej naleśniki, złożyć na połowę i na ćwiartkę Posypać cukrem pudrem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *