Naleśniki:
- 25 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- sól do smaku
Farsz:
- 10 dkg rodzynek
- 20 dkg tłustego twarogu
- ½ szklanki jogurtu
- 5 dkg suszonych moreli pokrojonych drobno
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- sok z cytryny do smaku
- cukier puder do smaku
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec. Składniki farszu dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na przygotowane wcześniej naleśniki, złożyć na połowę i na ćwiartkę Posypać cukrem pudrem i podawać.