Składniki:
- 5 filetów z tilapii (karpia, flądry, amura)
- ¾ szklanki mąki
- 1 szklanka tartej bułki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, biały pieprz
- olej
Marynata:
- sok z 1 cytryny
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
Sos:
- 1 szklanka majonezu
- 6 drobniutko posiekanych ząbków czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wino wymieszać z sokiem cytrynowym. Rybę umyć, zalać marynatą, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce, odlać marynatę, rybę dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące, skleconych jajkach i panierować tartej bułce wymieszanej z posiekaną natką pietruszki. Na patelni rozgrzać mocno olej, smażyć rybę na złoty kolor. W międzyczasie przygotować sos miksując wszystkie składniki. Usmażoną rybę wykładać na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z młodymi, pieczonymi ziemniaczkami i dodatkiem przyrządzonego sosu.