Tilapia panierowana z sosem Tzatziki
Tilapia panierowana z sosem Tzatziki4.48 out of 5 based on 121 voters.
Składniki:
- 1 kg filetów z tilapii lub pangi
- 2 jajka
- mąka
- tarta bułka
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- olej o masło
Sos:
- 2 szklanki gęstego jogurtu
- 1 świeży ogórek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. Ogórek umyć, osuszyć, utrzeć na wiórka, posolić. Gdy puści sok, odcisnąć. Obrany czosnek zmiażdżyć w prasce i wraz z pietruszką , koperkiem i oliwą dodać do ogórków. Całość zalać jogurtem, przyprawić, wymieszać, odstawić do lodówki. Jeśli nie mam gęstego jogurtu mieszam dostępny jogurt z naturalnym serkiem homogenizowanym.
Filety rybne umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut Jajka wybić na talerz, dokładnie wymieszać. Każdą porcję ryby obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku i panierować w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej z masłem, smażyć porcje ryby na złoty kolor. Podawać z przygotowanym sosem i pieczywem.
- Szczegóły
- Kategoria: Tilapia
- Opublikowano: niedziela, 11, listopad 2007 08:02
- Daga
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla