Tajska zupa z dyni
Tajska zupa z dyni4.53 out of 5 based on 467 voters.
Składniki:
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka masło
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 4 drobno pokrojone szalotki
- 2 małe drobno pokrojone świeże papryczki chili
- 1 łyżka posiekana palczatka cytrynowa
- 2 szklanki rosół z drobiu
- 4 szklanki obrana i pokrojona w kostkę dynia
- 1,5 szklanki mleka kokosowego bez dodatku cukru
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu podgrzać olej arachidowy i masło, dodać czosnek, szalotkę, papryczkę chili smażyć mieszając. Dodać rosół z drobiu, mleko kokosowe i dynię, powoli gotować aż dynia stanie się miękka. Zmiksować blenderem na „gładko”, podawać z ryżem lub groszkiem ptysiowym.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: poniedziałek, 29, maj 2006 00:00
- dominikab
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa