Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tajska zupa z dyni

Składniki:

  • 1 łyżka  oleju arachidowego
  • 1 łyżka masło
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 4 drobno pokrojone szalotki
  • 2 małe drobno pokrojone świeże papryczki chili
  • 1 łyżka posiekana palczatka cytrynowa
  • 2 szklanki rosół z drobiu
  • 4 szklanki obrana i pokrojona w kostkę dynia
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego bez dodatku cukru
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu podgrzać olej arachidowy i masło, dodać czosnek, szalotkę, papryczkę chili smażyć mieszając. Dodać rosół z drobiu, mleko kokosowe i dynię, powoli gotować aż dynia stanie się miękka. Zmiksować blenderem na „gładko”, podawać z ryżem lub groszkiem ptysiowym.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *