Składniki:
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka masło
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 4 drobno pokrojone szalotki
- 2 małe drobno pokrojone świeże papryczki chili
- 1 łyżka posiekana palczatka cytrynowa
- 2 szklanki rosół z drobiu
- 4 szklanki obrana i pokrojona w kostkę dynia
- 1,5 szklanki mleka kokosowego bez dodatku cukru
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu podgrzać olej arachidowy i masło, dodać czosnek, szalotkę, papryczkę chili smażyć mieszając. Dodać rosół z drobiu, mleko kokosowe i dynię, powoli gotować aż dynia stanie się miękka. Zmiksować blenderem na „gładko”, podawać z ryżem lub groszkiem ptysiowym.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab