Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sztuka mięsa w galarecie

Składniki:

  • 60 dag wołowiny bez kości(zrazowa, pręga),
  • 40 dag włoszczyzny z kapustą włoską,
  • cebula,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • pomidor,
  • natka pietruszki,
  • śliwki z octu do dekoracji,
  • 1 dag koncentratu pomidorowego,
  • 1 białko
  • 1,5 dag żelatyny,
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Sposób wykonanie :
Mięso umyć , włożyć do wrzącej osolonej wody, przykryć i gotować na małym ogniu. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do mięsa pod koniec gotowania razem ze zrumienioną na płycie cebulą. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać w szerokie plastry w poprzek włókien, ułożyć na półmisku i udekorować cząstkami jajka i pomidora oraz natką pietruszki i śliwkami. Wywar ( ok. 300 ml)wymieszać z koncentratem pomidorowym, białkiem oraz sokiem z cytryny, podgrzewać mieszając do zagotowania. Następnie dodać do niego namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, chwile pogotować, doprawić do smaku, przecedzić przez lnianą ściereczkę o luźnym splocie lub przez gazę i pozostawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretą polać mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *