Szparagi z wody
Składniki:
-
- 1 kg szparagów
- 1 łyżka masła
- sól
Sposób przyrządzenia:
Najsmaczniejsze są górne części pędu. W Polsce uprawia się szparagi białe, we Francji i Włoszech - szparagi zielone, o intensywniejszym smaku. Szparagów zielonych nie trzeba obierać.
Szparagi powinny być świeże, jędrne, zwarte, gładkie, bez plam, a w miejscu przecięcia jasne i nie wyschnięte. Przed gotowaniem szparagi należy obrać, znakomicie nadaje się do tego nóż szczelinowy. Odcinamy też zdrewniałe części. Używając białej bawełnianej nitki wiążemy szparagi w wiązki po 8 sztuk. Szparagi powinny gotować się na stojąco, tak by delikatne główki nie były zanurzone w wodzie (miękną znacznie szybciej niż reszta pędu), dlatego do ich przyrządzania potrzebne jest odpowiednie naczynie. Wodę solimy i dodajemy masło. Szparagi gotujemy 10 minut. Podajemy według upodobań jako dodoatek do potraw, lub samdzielnie polane sosoem.
- Szczegóły
- Kategoria: Szparagi
- Opublikowano: niedziela, 13, maj 2007 01:00
- Kinga
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak