Składniki:
- ½ kg skórek z jabłek
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szkl wody
Składniki: 1 szkl wody ½ szkl octu 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta soli Sposób wykonania: Do rondelka wlać wodę oraz ocet. Dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz szczyptę soli. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić do ostygnięcia i chłodną zalać śledzie.
Składniki: 1 filiżanka wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka zmielonej kawy Sposób wykonania: Do zaparzacza wlać wodę. Gdy stanie się gorącą, wsypać cukier oraz kawę. Gdy zacznie się gotować zdjąć z ognia.
Składniki: 125 ml wody 2 kostki cukru 60 ml rumu Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym wsypać do niej cukier. Mieszać tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie podgrzać rum i przelać do wody z cukrem, wymieszać.
Składniki: 500 g brukselki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczoną brukselkę zalać 1 litrem wody. Dodać łyżeczkę cukru i ½ łyżeczki soli i gotować około 15minut. W między czasie na rozgrzanym maśle zarumienić bułkę tartą. Brukselkę odcedzić i polać ją masłem z bułka tartą.