Szczupak zapiekany
Szczupak zapiekany4.40 out of 5 based on 117 voters.

- 1 szczupak o wasze około 1,5 kg
- 1 szklanka mielonych sucharów
- ½ cytryny
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę oskrobać, wyfiletować, skóry nie oddzielać od mięsa, pokroić w kawałki, przyprawić. . Z pozbawionego oczu i skrzeli łba, kręgosłupa i płetw przygotować wywar. W tym celu dokładnie umyte elementy ryby zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować powoli aż wywar zostanie zredukowany do objętości około 10 łyżek. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwami rybę, oprószyć gałką muszkatołowym, posypać mielonymi sucharami i tak kolejno aż ułożymy całą rybę. Ostatnią warstwę stanowić mają tarte suchary. Całość polewamy wywarem rybnym i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 do 200 stopni C. Pod koniec pieczenia układamy na rybie plasterki cytryny.
- Szczegóły
- Kategoria: Szczupak
- Opublikowano: czwartek, 01, maj 2008 12:22
- Daga
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla