Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak w sosie chrzanowym

Składniki:

  • filety ze szczupaka 1,5 kg
  • cebula 2 sztuki
  • białe wino 2 szklanki
  • wywar z ryby 0,6 litra
  • masło 3/4 kostki
  • tarty chrzan 6 dag
  • świeży chrzan 6 dag
  • śmietana 1,5 szklanki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Filety ze szczupaka należy podzielić na dowolne porcje. Cebulkę po
    obraniu z łupinek należy pokroić w kosteczkę. Do garnka należy wrzucić
    masło i cebulkę, zeszklić dokładnie, wlać wino, a po odparowaniu dodać
    wywar z ryby, chrzan i doprowadzić do wrzenia. Po doprawieniu do smaku
    solą i pieprzem należy włożyć porcje szczupaka. Wszystko razem należy
    gotować około 10 minut. Wywar z gotowania ryby należy odlać, zostawić
    jego niewielką ilość. Do pozostawionego wraz z rybą w garnku wywaru
    należy dodać tarty chrzan, masło jakie zostało, śmietankę 36 % i
    wszystko razem zagotować doprawiając w miarę potrzeby solą oraz
    pieprzem. Po ugotowaniu i rozłożeniu na talerze rybę należy polać sosem
    chrzanowym z gotowania i posypać natką pietruszki.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *