Składniki:
- śledzie bez głów 1 kg
- cebula 1 kg
- marchewka 10 dag
- ogórek kiszony 12 dag
- musztarda 1 słoiczek mały
Marynata:
- woda 300 ml
- ocet 30 ml
- cebula 1 mała sztuka
- sól
- ziele angielskie
- cukier
- olej 4 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Śledzie po wymoczeniu i oczyszczeniu należy pokroić na pół i pozbawić je
ości. Marchewkę należy oczyścić i pokroić w paski, następnie obgotować.
Ogórki należy pokroić w paski, zaś cebulę w drobne piórka. Śledzie
należy wysmarować musztardą, kłaść na nie ogórek, cebulę i marchewkę, a
następnie zawijać w rulonik i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane
rolmopsy śledziowe należy spinać wykałaczkami i wkładać do słoików. Z
wody, octu, oleju, posiekanej drobno cebulki, soi, cukru i ziela należy
przygotować marynatę. Wszystkie składniki zagotować. Rolmopsy po zalaniu
marynatą należy zakręcać w słoikach.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos