Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolmopsy Ilony

 

Składniki:

  • śledzie bez głów 1 kg
  • cebula 1 kg
  • marchewka 10 dag
  • ogórek kiszony 12 dag
  • musztarda 1 słoiczek mały

     

    Marynata:

  • woda 300 ml
  • ocet 30 ml
  • cebula 1 mała sztuka
  • sól
  • ziele angielskie
  • cukier
  • olej 4 łyżki

 

 

Sposób przyrządzenia:
Śledzie po wymoczeniu i oczyszczeniu należy pokroić na pół i pozbawić je
ości. Marchewkę należy oczyścić i pokroić w paski, następnie obgotować.
Ogórki należy pokroić w paski, zaś cebulę w drobne piórka. Śledzie
należy wysmarować musztardą, kłaść na nie ogórek, cebulę i marchewkę, a
następnie zawijać w rulonik i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane
rolmopsy śledziowe należy spinać wykałaczkami i wkładać do słoików. Z
wody, octu, oleju, posiekanej drobno cebulki, soi, cukru i ziela należy
przygotować marynatę. Wszystkie składniki zagotować. Rolmopsy po zalaniu
marynatą należy zakręcać w słoikach.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *