Składniki:
- filety ze szczupaka 1,5 kg
- cebula 2 sztuki
- białe wino 2 szklanki
- wywar z ryby 0,6 litra
- masło 3/4 kostki
- tarty chrzan 6 dag
- świeży chrzan 6 dag
- śmietana 1,5 szklanki
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filety ze szczupaka należy podzielić na dowolne porcje. Cebulkę po
obraniu z łupinek należy pokroić w kosteczkę. Do garnka należy wrzucić
masło i cebulkę, zeszklić dokładnie, wlać wino, a po odparowaniu dodać
wywar z ryby, chrzan i doprowadzić do wrzenia. Po doprawieniu do smaku
solą i pieprzem należy włożyć porcje szczupaka. Wszystko razem należy
gotować około 10 minut. Wywar z gotowania ryby należy odlać, zostawić
jego niewielką ilość. Do pozostawionego wraz z rybą w garnku wywaru
należy dodać tarty chrzan, masło jakie zostało, śmietankę 36 % i
wszystko razem zagotować doprawiając w miarę potrzeby solą oraz
pieprzem. Po ugotowaniu i rozłożeniu na talerze rybę należy polać sosem
chrzanowym z gotowania i posypać natką pietruszki.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos