Składniki:
- mąka pszenna 1 kg
- cukier 40 dag
- miód 1/2 kg
- masło 1 kostka
- cukier 40 dag
- jajka 10 sztuk
- przyprawa do pierników 1,5 opakowania
- soda oczyszczona 2 dag
- tłuszcz do smarowania blaszki 2 dag
Sposób przyrządzenia:
Z 40 dag cukru i 10 łyżek wody należy przygotować karmel podgrzewając
składniki w garnku. Miód należy podgrzać w garnuszku wraz z przyprawą do
pierników i przestudzić. Masło należy utrzeć na gładka masę z pozostałym
cukrem- 40 dag. Ucierając należy dodawać żółtka jaj. Do tak utartej masy
należy dodać płynny miód i przygotowany z cukru i wody karmel. Z białek
jaj należy ubić sztywna pianę. Do masy należy dodać mąkę przesianą przez
sito i sodę oczyszczoną. Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto należy przelać do wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką pszenną brytfanny. Ciasto piec przez około godzinę w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos