Składniki:
- śledzie solone 1 kg
- cebula 3 sztuki
- jabłko 1 sztuka duża
- śmietana 2-3 szklanki
- cukier 2 łyżki
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Śledzie należy sprawić, następnie wymoczyć, obrać z ości i odłożyć w
chłodne miejsce. Cebulę i jabłka należy obrać, jabłka poszatkować na
drobniutką kosteczkę, zaś cebulę pokroić w plasterki i przelać
wrzątkiem. Jabłka i cebulę należy połączyć ze śmietaną i doprawić do
smaku solą, cukrem i pieprzem. Śledzie( można pokroić, ale nie
koniecznie) należy ułożyć na talerzu i zalać je śmietaną wymieszaną z
jabłkiem i cebulą. Przybrać natką pietruszki.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos