Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyk z kurczaka w soku pomidorowym marynowanego

Składniki:

  • 50 dkg piersi z kurczaka
  • cebula pokrojona w plastry

Marynata:

  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 4 zgniecione w prasce ząbki czosnku
  • 1 posiekana drobno papryczka chili
  • bazylia i tymianek do smaku
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. W misce zalać mięso  przygotowaną marynatą, przykryć, odstawić na noc do lodówki. Przed grillowaniem mięso obsączyć z nadmiary marynaty. Na namoczone wcześniej drewniane szpadki do szaszłyków nabijać mięso na przemian z posolonymi plastrami cebuli. Szaszłyki zrosić olejem i piec na dobrze nagrzanym grillu obracając kilkakrotnie. Podawać na gorąco z dodatkiem surówek.
Oczywiście skład szaszłyków można urozmaicić np plastrami boczku wędzonego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *