Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyk po bosmańsku

Składniki:

    • 1 kg schaby wieprzowego
    • 20 dkg słoniny wędzonej lub boczku
    • chleb razowy
    • oliwa
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić w grubą plastry. Tak przygotowane mięso przyprawić solą i pieprzem. Boczek i chleb pokroić w podobnej jak mięso wielkości plastry. Na namoczone uprzednio w wodzie drewniane szpadki nabijać naprzemiennie kawałki mięsa, słoniny i chleba. Całość skropić oliwą. Najsmaczniejsze szaszłyki są pieczone tradycyjnie na węglu drzewnym, ale gdy pogoda nie dopisze można je także piec na rozgrzanym rożnie elektrycznym albo grillu w piekarniku, zawsze przy uchylonych drzwiach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *