Składniki:
- 50 dag żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 1 marchew
- kawałek bulwy selera
- 1 pietruszka
- biała część małego pora
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 1 łyżką mąki
- bulion mięsny
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, podzielić na porcje. Natrzeć czosnkiem i solą, pieprzem, odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, przyrumienić mięso w silnie rozgrzanym tłuszczu, podlać bulionem i dusić powoli. W międzyczasie obrać jarzyny, zetrzeć na grubej tarce. Gdy mięso zmięknie dodać jarzyny, uzupełnić wyparowany płyn i dusić aż wszystkie składniki będą gotowe do spożycia, przyprawić do ,smaku. W ½ szklanki wody rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. Podawać z jarzynami z wody i ziemniakami.