Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka duszone z jarzynami

 

Składniki:

    • 50 dag żeberek wieprzowych
    • 2 cebule
    • 1 marchew
    • kawałek bulwy selera
    • 1 pietruszka
    • biała część małego pora
    • 2 ząbki czosnku
    • olej
    • 1 łyżką mąki
    • bulion mięsny
    • liść laurowy, ziele angielskie
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, podzielić na porcje. Natrzeć czosnkiem i solą, pieprzem, odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, przyrumienić mięso w silnie rozgrzanym tłuszczu, podlać bulionem i dusić powoli. W międzyczasie obrać jarzyny, zetrzeć na grubej tarce. Gdy mięso zmięknie dodać jarzyny, uzupełnić wyparowany płyn i dusić aż wszystkie składniki będą gotowe do spożycia, przyprawić do ,smaku. W ½ szklanki wody rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. Podawać z jarzynami z wody i ziemniakami.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *