Składniki:
- 50 dkg baraniny bez kości
- 1 średni kabaczek
- sól, pieprz
- jajko
- 100 g octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w grubą kostkę, zalać marynatą na kilka godzin. Kabaczka pokroić w plastry. Na namoczone uprzednio w wodzie drewniane szpadki nabijać naprzemiennie kawałki mięsa odsączone z marynaty oraz posolone i popieprzone plastry kabaczka. Tak przygotowane szaszłyki opiec, a następnie obtoczyć w rozmąconym jajku i opiec ponownie. Najsmaczniejsze szaszłyki są pieczone tradycyjnie na węglu drzewnym, ale gdy pogoda nie dopisze można je także piec na rozgrzanym rożnie elektrycznym albo grillu w piekarniku, zawsze przy uchylonych drzwiach.