Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyk szopski

Składniki:

    • 50 dkg baraniny bez kości
    • 1 średni kabaczek
    • sól, pieprz
    • jajko

    Marynata:

    • 100 g octu jabłkowego
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w grubą kostkę, zalać marynatą na kilka godzin. Kabaczka pokroić w plastry. Na namoczone uprzednio w wodzie drewniane szpadki nabijać naprzemiennie kawałki mięsa odsączone z marynaty oraz posolone i popieprzone plastry kabaczka. Tak przygotowane szaszłyki opiec, a następnie obtoczyć w rozmąconym jajku i opiec ponownie. Najsmaczniejsze szaszłyki są pieczone tradycyjnie na węglu drzewnym, ale gdy pogoda nie dopisze można je także piec na rozgrzanym rożnie elektrycznym albo grillu w piekarniku, zawsze przy uchylonych drzwiach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *