Suszona wołowina pikantna
Suszona wołowina pikantna4.64 out of 5 based on 118 voters.
Składniki:
- 1,5 kg steków wołowych
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
- 1 łyżeczka glutaminianu sodu
- ¼ szklanki sosu Worcestershire
- ¼ szklanki sosu sojowego
- sos Tabasco do smaku
Sposób przyrządzenia:
Steki mocno schłodzić co ułatwi nam pokrojenie go w paski o grubości około 3 mm. Składniki marynaty wymieszać, zalać nimi mięso i odstawić na 12 godzin do lodówki. Przed suszeniem mięso obsączyć z nadmiaru marynaty. Paski wołowiny ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 75 stopni C przez 5 godzin. Podczas suszenia drzwi piekarnika pozostawiamy uchylone. Wysuszone mięso zestudzić. Przechowywać w słojach szklanych szczelnie zamknięte.
- Szczegóły
- Kategoria: Biwak
- Opublikowano: czwartek, 28, czerwiec 2012 19:15
- Kasia Ptak