Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Steki z combra jelenia z musem morelowym i zielonym makaronem

4 steki (po 200 g) z combra jelenia

opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, rozgrzać

50 g masła sklarowanego

i obsmażać na nim steki po 4 minuty z każdej strony (medium – w środku mięso jest różowawe) lub przez 6 minut z każdej strony (bien cuit – dobrze wysmażone, w środku brązowawe, ale miękkie i soczyste), oprószyć

solą, pieprzem

i postawić w ciepłym miejscu.

Na mus morelowy

10 świeżych moreli

włożyć na krótko do wrzącej wody, nie gotować, potem zahartować zimną wodą, ściągnąć skórę, wyjąć pestki, pokroić miąższ na kawałki jednakowej wielkości
zagotować

1 l wody

z

solą
cukrem
mielonym białym pieprzem

i gotować przez około 15 minut, potem zmiksować na gładką masę
roztopić

100 g masła

i razem ze

125 g kwaśnej śmietany

wmieszać do morelowej masy, wszystko razem wygotować na mus, potem odstawić w chłodne miejsce.

Na zielony makaron

200 g pszennej mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżkę oliwy z oliwek

razem dokładnie wyrobić, do ciasta dodać trochę

1 łyżkę oliwy z oliwek
soku ze szpinaku lub posiekanych ziół

następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć na około 35 do 45 minut do lodówki
schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić na makaron
zagotować

1 1/2 – 2 l osolonej wody

wrzucić makaron i gotować przez około 5-8 minut
na talerze wyłożyć mus morelowy, dodać mięso z zielonym makaronem.

Rada

Porcje ugarnirować różyczkami brokułów i uduszonymi cząstkami moreli.

1 comment for “Steki z combra jelenia z musem morelowym i zielonym makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *