Staropolski sos grzybowy
Staropolski sos grzybowy5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 1 szkl suszonych grzybów
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby opłukać pod bieżącą wodą po czym zalać je 3 szklankami wody.
Następnie dodać pokrojoną na cztery części cebulę i gotować na małym ogniu do miękkości grzybów.
Wówczas wywar przecedzić usuwając cebulę, natomiast grzyby przetrzeć przez sito.
Natomiast na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, wówczas rozprowadzić ją wywarem z grzybów.
Doprowadzić całość do wrzenia, dodając rozdrobnione grzyby.
Na koniec doprawić solą oraz białym pieprzem.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy grzybowe
- Opublikowano: czwartek, 21, marzec 2013 05:22
- Anna Król
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny