Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos ziołowy z kaparami i oliwkami

Składniki:

  • 1 szkl oleju arachidowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 3 łyżki posiekanych zielonych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i oddzielić żółtka od białek.
Do żółtka dodać musztardę i ucierać.
W trakcie ucierania dodawać stopniowo olej.
Gdy składniki się połączą dodać ocet, pokrojone oliwki, posiekane zioła oraz białka.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *