Sos z kapeluszy zielonek
Sos z kapeluszy zielonek5.00 out of 5 based on 2 voters.
Składniki:
- 12 kapeluszy zielonek
- łyżka masła
- 1 szkl rosołu
- 2 cebule
- łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany kremowej
- łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Zielonki dokładnie oczyścić po czym drobno posiekać.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Dodać zielonki i smażyć aż większość powstałego płynu wyparuje.
Wówczas oprószyć całość mąką i obsmażyć.
Zalać rosołem i doprowadzić do wrzenia.
Następnie zdjąć z ognia i dodać jeszcze śmietanę oraz posiekany koperek.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: czwartek, 21, marzec 2013 05:20
- Patrycja Knap
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny