Składniki:
- 30 dag małych pieczarek
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 3 łyżki mleka
- 1 szkl gęstej śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Pieczarki opłukać i obrać po czym pokroić na mniejsze kawałki.
Wrzucić je na patelnie z rozgrzanym masłem i obsmażyć.
Powinno to zająć około 5 minut, w trakcie potrząsając co jakiś czas patelnią.
Po tym czasie przykryć patelnie pokrywką i dusić pieczarki przez kolejne 5 minut.
Następnie mleko wymieszać dokładnie z mąką, aby nie było żadnych grudek.
Wówczas dodać śmietanę i połączyć.
Całość lekko ubić aby płyn się spieni i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym sosem zalać pieczarki i podgrzewamy na ogniu ostanie 3 minuty.