Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z soczewicą i tuńczykiem

Składniki:

  • ¼ kg zielonej soczewicy
  • puszka tuńczyka
  • czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka ziarnistej musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kolendra
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania;
Soczewicę przełożyć do salaterki.
Dodać do niej rozdrobnionego tuńczyka oraz cebulę pokrojoną w krążki.
Następnie wrzucić pomidora sparzonego wrzątkiem, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do musztardy.
Dodać oliwę z oliwek oraz kolendre i tymianek do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym sosem polać sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *