Sos holenderski Nikoli
Sos holenderski Nikoli 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- ½ kostki masła
- 2 żółtka
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do wina dodać szczyptę soli oraz pieprz i zagotować.
Następnie odstawić do ostygnięcia po czym dodać żółtka i odrobinę zimnej wody.
Przełożyć do garnka z gotująca się woda i ubijać tak długo aż sos zacznie gęstnieć.
Ponownie zdjąć z ognia ale nadal trzymać w garnku z gorącą wodą.
Stale ubijając dodawać po kawałku masła aż powstanie gęsty jednolity sos.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: piątek, 08, luty 2013 13:15
- Nikola Dylewska
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny