Sos cytrynowy do kurczaka
Sos cytrynowy do kurczaka4.50 out of 5 based on 8 voters.
Składniki:
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 1 szkl bulionu
- kieliszek białego wytrawnego wina
- skórka i sok z cytryny
- 4 żółtka
- sól
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem oraz winem.
Wówczas dodać sok i skórkę z cytryny oraz utarte żółtka.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Trzymać jeszcze chwilę na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia sosu.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: wtorek, 02, kwiecień 2013 05:44
- Ryszard Płuciennik
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny