Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczewica z grzybami Iwony

Składniki:

  • ½ kg soczewicy
  • 2 dkg grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • kwasek cytrynowy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Soczewicę namoczyć  z grzybami na kilka godzin w  letniej przegotowanej wodzie, ugotować w wodzie w której się moczyła razem z grzybami, pod koniec gotowania posolić. Grzyby wyjąć ostudzić i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i posiekać, usmażyć na maśle, dodać mąkę i zrumienić na jasnozłoty kolor, rozprowadzić  zimną wodą dodać do soczewicy, dodać pokrojone grzyby, doprawić solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym, zagotować. Podawać z białym pieczywem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *