Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smakowite ziemniaki obsmażone na drobiowym tłuszczu

Składniki:


  • 6 dużych obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 6 plastrów bekonu
  • 2 łyżki tłuszczu z kaczki lub gęsi
  • 2 łyżki posiekanej naci z pietruszki
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Znakomity do tej potrawy jest tłuszcz pozostały po pieczeniu drobiu, aromatyczny i smaczny. Ziemniaki zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz na patelni i obsmażyć na nim plastry bekonu. Ziemniaki odcedzić, pozwolić im przez chwilę odparować, dodać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i bekonem. Smażyć na małym ogniu mieszając co kilka minut. Gdy ziemniaki będą miękki  dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i podawać. Doskonały dodatek do jarzynki z wody, jajek sadzonych itd. Znakomicie smakują podane z jogurtem czy też kwaśnym mlekiem. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *