Pochodzenie: Centre
Rodzina serów: Sery kozie
Rodzaj mleka: mleko kozie
Smak: jest troszeczkę słony, lekko kwaśny i słodki, o zapachu mleka koziego
Zawartość tłuszczu: 45%
Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni
Opis:
Jest to tradycyjny, farmerski ser. Wytwarza się go w Dolinie Loary w miejscowości Chavignol. Młody ser ma prawie białą, nieco pomarszczoną skórkę, na której ledwo widoczne są ślady biało-niebieskiej pleśni. Po 20 dniach konsystencja staje się bardziej gęsta i kremowa, pojawia się także owocowy posmak. Staje sie twardy i gruzełkowaty na powierzchni. Ser dojrzewa od dwóch do czterech tygodni. W tym czasie skórka zaczyna nabierać niebieskawego odcienia, a miąższ staje się błyszczący. Jego smak staje się bardziej wyrazisty, z widocznym posmakiem orzechów. Ser ma kształt małego cylindra o średnicy 4-
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi