Ser Crottin de Chavignol A.O.C
Ser Crottin de Chavignol A.O.C4.67 out of 5 based on 295 voters.

Rodzina serów: Sery kozie
Rodzaj mleka: mleko kozie
Smak: jest troszeczkę słony, lekko kwaśny i słodki, o zapachu mleka koziego
Zawartość tłuszczu: 45%
Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni
Opis:
Jest to tradycyjny, farmerski ser. Wytwarza się go w Dolinie Loary w miejscowości Chavignol. Młody ser ma prawie białą, nieco pomarszczoną skórkę, na której ledwo widoczne są ślady biało-niebieskiej pleśni. Po 20 dniach konsystencja staje się bardziej gęsta i kremowa, pojawia się także owocowy posmak. Staje sie twardy i gruzełkowaty na powierzchni. Ser dojrzewa od dwóch do czterech tygodni. W tym czasie skórka zaczyna nabierać niebieskawego odcienia, a miąższ staje się błyszczący. Jego smak staje się bardziej wyrazisty, z widocznym posmakiem orzechów. Ser ma kształt małego cylindra o średnicy 4-
- Szczegóły
- Kategoria: Sery
- Opublikowano: czwartek, 28, czerwiec 2007 20:58
- Redakcja