Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Brie de Melun A.O.C.

Pochodzenie: Ile-de-France
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: słodki i owocowy w smaku, ostrzejszy i bardziej słony niż brie de meaux
Zawartość tłuszczu: 45%
Pora roku: lato, jesień, zima
Opis:
Ser ten znany jest jako "młodszy brat" brie de meaux. Produkowany w miejscowości Melun w okolicach Paryża. W smaku jest bardziej wyrazisty i słony niż jego "starszy brat". Przy jego produkcji stosuje się tylko bakterie mlekowe, natomiast w produkcji brie de meaux także podpuszczkę. Jest to ser tradycyjny, farmerski. Jest uważany za dojrzały, gdy na skórce dominują żółte i czerwone plamki. Ser dojrzewa minimum 4 tygodnie, zazwyczaj dojrzewanie trwa 7-10 tygodni. Aby uzyskać doskonały smak, ser jest ręcznie obracany dwa razy w tygodniu w czasie dojrzewania. Smakuje idealnie w towarzystwie chleba oraz wyrazistego, czerwonego wina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *