• 2 kg schabu bez kości
  • nać kolendry ( stosować z umiarem)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • mleko
  • sól, pieprz

Marynata:

  • 1 szklanka octu 10 %
  • 4 szklanek wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liście laurowe


Sposób przyrządzenia
Marynata:

  • Wszystkie składniki zalewy zagotować, odstawić do ochłodzenia.

Schab:
Mięso oczyścić z błon, opłukać i osączyć. Ułożyć  w emaliowanym, szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalać zalewą tak, żeby  przykrywała mięso. Pozostawić w chłodnym miejscu lub lodówce na 3 dni, kilkakrotnie w tym czasie odwracając. Przyprawy sól, pieprz, kolendra z czosnkiem zmiażdżyć, wymieszać. Mięso wyjąć z zalewy, osączyć, wytrzeć do sucha czystą  ręcznikiem papierowym i natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 12 godz. Ponownie oczyścić, powiązać bawełnianym sznurkiem. Tak przygotowane mięso ułożyć na brytfannie nasmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 2 godzin w temperaturze około 180 stopni co jakiś czas smarując pieczeń mlekiem. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z piekarnika i pozostawić do przestudzenia. Schłodzić w lodówce, pieczeń nabierze ścisłości i da się kroić na cienkie plastry.  
Sposób podania: Jako przekąska, na zimno, pokrojone w cienkie plastry i ułożone na półmisku lub desce, udekorować zieleniną, cząstkami cytryny itp. Jako dodatek podać chrzan z ćwikła lub inne zimne sosy.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi