Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z tuńczyka

Składniki:

  • 40 dag tuńczyka z puszki,
  • 1/2 grejpfruta (opcjonalnie)
  • 1 banan
  • 250 ml majonezu
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo słodka papryka,
  • sól
  • 125 ml chudego jogurtu
  • kilka liści sałaty do przybrania.

Sposób przyrządzenia:
Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki o jednakowej wielkości. Banany obrać pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z osłonek, podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić na ósemki. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i odrobinę papryki. Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę, plasterkami banana. Zalać sosem. Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami jajek i posypać papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *