Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z owocami morza i jajkami

Składniki:

  • ugotowane młode ziemniaki
  • smażone odwłoki dużych krewetek
  • paluszki krabowe lub mięso z gotowanego kraba
  • 20 dkg smażonych filetów ryby morskiej
  • kawior
  • ugotowane na twardo jajka
  • sól, pieprz do smaku

Dressing:

  • majonez
  • musztarda
  • keczup
  • posiekana zielenina


Sposób przyrządzenia:

Smażoną rybę, ziemniaki i obrane jajka pokroić na części. Paluszki krabowe lub mięso kraba pokroić w grube plastry. Składniki dressingu wymieszać. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać przygotowany dressing, delikatnie wymieszać, przełożyć na półmisek i podawać. Celowo nie podałam objętości, ilości lub wagi składników gdyż proporcje te są dowolne i podyktowane preferencjami smakowymi. W Peru ilekroć miałam okazję jeść tą sałatkę miało ona różny ilościowo skład. Ja składniki sałatki komponuję w równych wagowych liściach natomiast dresing w proporcji 3 części majonezu, jedna część musztardy i jedna keczupu. Można też sałatkę urozmaicić dodając podartą palcami ulubioną sałatę, ugotowaną marchewkę….. Doskonale smakuje, polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *